Joi, 18 februarie 2021, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” a organizat o nouă întâlnire a Clubului de Istorie „Excelsior”. Tema a fost prilejuită de „Ziua Națională Constantin Brâncuși” 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși”.
În deschiderea evenimentului a fost proiectată seria de mini-documentare „5 minute de istorie” realizat de către Televiziunea Română, episodul „Brâncuși la Paris”, în care prof. univ. dr. Adrian Cioroianu a descris pe scurt biografia marelui sculptor: „Brâncuși a luat stâlpii caselor din satul natal (Hobița, Gorj) și i-a stilizat în capodopere aflate azi în marele muzee ale lumii. La 18 ani pleca la Școala de Arte și Merserii din Craiova unde a învățat meșteșugul prelucrării metalelor.[…] Brâncuși era un admirator al sculptorului Auguste Rodin, însă știa că nu se va dezvolta în umbra acestuia. Prin atelierul său din Paris au trecuți mulți artiști și a realizat sculpturi deosebite […] Înaintea morții sale, în 1957, Brâncuși a dorit să lase opera sa în grija statului român dar guvernul comunist de la București a refuzat spunând că Brâncuși ar fi fost un artist decadent.”

În continuarea evenimentului a fost realizată o scurtă prezentare a piesele de artă a lui Brâncuși în special a piesei „Sărutul” născută din multă trudă și efort. Pe parcursul desfășurării evenimentului profesorul Cezar Ungan a avut o intervenție vorbindu-le tinerilor despre contextul vremurilor în care s-a dezvoltat Brâncuși și motivul refuzului comuniștilor români, mult prea inculți și îndoctrinați.
A fost proiectat documentarul „Constantin Brâncuși. Coloana sau Lecția despre infinit.” prin intermediul căruia tinerii au reușit să-și contureze o imagine generală asupra personalității lui Constantin Brâncuși și a operelor sale.
Arhivist Daniel Dojan