Alături de inelul de aur, gema de carneol (cornalină, o variantă microcristalină a calcedoniei, un mineral din grupa cuarțului), face parte din cele mai reprezentative piese de podoabă descoperite, de-a lungul timpului, în așezarea geto-dacică de la Poiana (antica Piroboridava).
În anul 1931, Radu Vulpe publică un desen al acesteia, din care se poate distinge portretul din profil al unui bărbat cu o cunună de lauri pe cap. Personajul a fost asociat cu împăratul roman Nero (37-68 p. Chr.). Același împărat, alături de o figură feminină, a fost recunoscut pe o intalie (obiect de mici dimensiuni, de mare finețe artistică, creat pe pietre nobile) aflată într-o colecție privată din Marea Britanie.
Astfel, gema identificată la Poiana, face parte dintr-o categorie de artefacte cunoscută în perioada dinastiei Iulia – Claudia (Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius, Nero), ca parte a propagandei imperiale, reprezentând una dintre modalitățile de răspândire a imaginii împăratului în întreg teritoriul Imperiului Roman.
Din această perspectivă, identificarea acestei geme la Poiana, ca și a inelului de aur cu camee, poate fi privită ca o reconfirmare a prezenței militare romane în zonă și, în același timp, o mărturie a contactelor permanente între populația locală și noii veniți.
Paul CIOBOTARU, muzeograf